Contoh Cerita Bahasa Jawa

Contoh Cerita Bahasa JawaSepertinya.com, Halo konco-konco kabeh, piye kabare dino iki? Tak dongake tansah sehat wal afiat yoo, dino iki aku arep crito lan ngasih conto tentang cerita bahasa jawa meneh yo…Contoh cerita bahasa jawa ini judulnya TuTumu

Contoh Cerita Bahasa Jawa

TuTuMu

Sawise ing pulo Jawa, ana cah wadon sethitik dijenengi Tutumu. Dheweke urip karo ibuné ing omah siji-kamar ing alas. Uripe mlarat nanging padha seneng.

uripe bakalan luwih seneng, yen ora ana buta elek sing teka saben dina.

Saben esuk, nalika Tutumu wungu, dheweke nali rambute ing simpul tali karo jepit rambut dawa. Banjur kesusu menyang alas kanggo ngeangi ibune ngumpulake kayu lan tetanduran obat kanggo didol ing pasar ndesa.

Nalika ibune arep menyang pasar, ibuné masak nang panci cilik bubur kanggo sarapan. Dheweke uga masak sepanci gedhe bubur manis. Kang digawe saka glepung beras , santen lan uga gula.

Panci gedhe bubur kuwi ora kanggo Tutumu lan ibuné. Kuwi kangg buta sing teko saben dino. Nek buto elek kuwi ndelok ora ono sak panci gedhe bubur manis, yo gantine Tutumu sing dipangan.

Sak bare masak ibune lunga menyang pasar, nalika Tutumu mengkono rumah tangga. Panjenenganipun sunning kloso turu, Sapuan lantai lan wisuh sawetara ne abang lan putih sing. Nuli lunga lan njaba kanggo dolanan.

Rauh krungu jejak buta nggegirisi.

BLAARR! BLAARR! BLAARR!

Tutumu mlayu menyang omah, njupuk panci sisi bubur, diselehake njaba ing ngarep lawang, dheweke melubu, lan ngunci pintune. Banjur ndelik meneng nang njero omah.

Buta tekan ngarep omah. Karo siji driji gedhe, piyambakipun kalah ing lawang Tok, tok, tok. Banjur takon:

“Tutumu! kowe nang ngendi?”

Lan Tutumu mangsuli, “Ing ngomah.”

“Lan ing ngendi iku ibumu?”

“Ing pasar.”

“Lan ing ngendi panci buburku?”

“Ing ngarep lawang!”

Buta njabut tutup, njupuk metu telusur, lan ngulu bubure sak sruputan. Banjur mbuwang panci kosong lan banjur lunga maneh nang alas.

Mengkono saben dina.

Nalika ibune bali ing wayah sore, kang nggawa pangan sing tuku karo dhuwit saitik entuk ing pasar. Nanging amarga padha kudu nggawe bubur nggo buto, nasine ora cukup kanggo awake dhewe.

Sawijining dina, ibune durung ngedol minangka akeh minangka biasanipun. Nalika iku teka ngarep, iku mung cukup kanggo nggawe pangan kanggo buta. Panjenenganipun lan Tutumu kudu gelem keluwen.

Dina sabanjuré ana padha. Lan uga ing dina sawise sing.

Tutumu lan kang ibu padha kaliren.

Ing esuk papat, Tutumu tangi, ngiket rambute karo jepitan rambut gedhe, lan ngewangi ibu ngumpulake kayu lan Jamu. Banjur ibune masak bubur nggo buto lan lunga menyang pasar.

Mambu manis bubur. Tutumu kroso luwe banget, ora bisa ngadeg.

“Aku bakal mangan mung siji sendok,” banjur ngandika marang awake. “Butone ra bakal ngerti”

Tutumu mbukak panj lan mangan sak sendok. Nanging amargo luwe banget Tutumu ra tahan! Dheweke nyendok lan nyendok maneh sampai garek setengah panci bubure.

Banjur krungu jejak buta nggegirisi.

BLAARR! BLAARR! BLAARR!

Cepet2 Tutumu cepet nutupi panci, sijine ing pot njaba ing lawang, banjur ditutup lan dikunci lawang. Banjur crouched lan goyang ing sudhut.

Buta wis tekan ngarep omah. Karo siji driji amba, piyambakipun kalah ing lawang tok, tok, tok. Banjur takon,

“Tutumu! kowe nang ngendi?”

Lan Tutumu mangsuli, “Ing ngomah.”

“Lan ing ngendi iku ibumu?”

“Ing pasar.”

“Lan ing ngendi panci buburku?”

“Ing ngarep lawang!”

Buta njabut tutup lan kaget kanggo ndeleng sing ana mung setengah panci.

“Bubure Kok mung setengah Panci!” Matur raksasa. Mbuwang iku mudhun lan takon maneh,

“Tutumu! Kowe nang ngendi?”

Tutumu ora njawab.

Karo siji jotosan saka kang ajiné, nuthuk mudhun lawang. Kang migunakake lengen kang dawa kanggo golèk terus nganti ketemu Tutumu. Banjur ditarik metu saka omah, sumungkem ing tutuk lan nguntal ing siji untalan.

Tutumu tiba menyang padharan buta. “Mangga mugi kula metu!” Kang matur.

Nanging raksasa ora ngrungokake lan mlampah bali menyang alas.

Tutumu sesambat lan guncang karo wedi. Banjur dumadakan, kang eling jepitan rambute kang dawa.

Dheweke cepet njupuk jepitane. Karo tangan loro lan kabeh marang kekuatan, Tutumu nyuduk nusuk padharan buta.

“YOW!” Tangisan buta.

Tutumu nyuduk weteng dheweke maneh.

“Aduh! YOW!” Pain buta Berterak. “Tutumu, Stop!”

Nanging Tutumu ora mandheg. Panjenenganipun teken padharan buta maneh lan maneh.

Buta mlayu liwat alas karo pain, kang ora weruh ing ngendi dhèwèké arep. Panjenenganipun kasandhung liwat werna lan retak sirahe ing watu.

Buta mati!

Nanging Tutumu isih nang njero wetenge Buto.

Ing wektu iku, ibune bejo dina sing bisa cepet ngedol kabeh barang dagangan kang digawa menyang pasar. Wong kang cukup dhuwit kanggo tuku beras, iwak lan sayuran, lan kacang buncis baked uga minangka hadiah khusus kanggo Tutumu.

Nanging nalika piyambakipun tekan ngarep omah, weruh panci bubur di buwang nang lemah lan ibu kalah ing lawang. Kang matur:

“Tutumu! nang ngendi kowe?”

Ora paring wangsulan.

ibune nyekel piso masak gedhe lan mlayu kabeh cara kanggo tindakake jejak Buta,

“Tutumu! kowe nang ngendi?”

Isih ora ono jawaban.

Banjur ketemu butone mati. Nanging dheweke putri ana ora katon, supaya disebut maneh kanggo wektu suwene,

“Tutumu! Kowe nang ngendi?”

Lan Tutumu mangsuli, “Ing padharan buta bu!”

Karo tangan loro lan kabeh marang kekuatan, ibune nyuwek raksasa karo piso amba.

Lan pungkasanipun weruh Tutumu!

Wiwit, ibuné Tutumu lan urip seneng. Ora ono buto sing teko saben dino. Wong saiki tansah duwe dhuwit cukup kanggo mangan. Lan padha bisa seneng porridge manis kanggo sarapan saben dina.

Mugo-mugo podo ngerti yo moco contoh cerita bahasa jawa iki, nek jik ono wektu panjenengan saget moco cerita basa jawa liyane koyo: Contoh Cerkak Bahasa Jawa Berjudul Belajar kelompok

Contoh Cerita Bahasa Jawa | Admin | 4.5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You must be logged in to post a comment.